Durerea de inimă
Durerea în piept este definită ca o durere localizată oriunde de sub nivelul umerilor, până la ultima coastă È™i abdomen. Acest simptom constituie o cauză importantă pentru prezentarea în camera de urgenÈ›e. La multe persoane, mai ales după o anumită vârstă, durerea în piept le ridică instant întrebarea unui atac de cord.
Articolul de față se concentrează pe durerea de cauză cardiacă (durere de inimă), astfel încât să vă fie mai uÈ™or să discerneÈ›i când durerea necesită atenÈ›ie medicală imediată. De multe ori, o senzaÈ›ie durereoasă în zona pieptului nu semnifică o boală gravă. Există multe cauze pentru durerea în piept, ce È›in de organele din această zonă sau din zonele apropiate. TotuÈ™i, orice durere nou apărută sau care „se simte diferit decât deobicei” trebuie luată în serios. Acest lucru este în special valabil pentru persoanele trecute de vârsta tinereÈ›ii, fumători È™i cei cu boli cardiace.
Dacă există cea mai mică suspiciune că dvs. sau cineva apropiat ar putea avea un infarct, apelaÈ›i numărul de urgență 112, chiar dacă nu sunteÈ›i siguri de tipul de durere. IntervenÈ›ia rapidă în acest tip de durere poate salva o viață. Este mai bine să contactaÈ›i serviciul de urgență pentru o „alarmă falsă” decât ca aceÈ™tia să intervină prea târziu. (1)
Cauzele durerii în piept
Există o multitudine de cauze ale durerii în piept, ce È›in de structurile din regiune (piele, oase, muÈ™chi, plămâni, inimă È™i vase) ce apar cu o frecvență variabilă. În continuare, sunt discutate pe scurt cele mai des întâlnite.
Cauze comune
- Angină pectorală - este o durere cardiacă datorată reducerii fluxului de sânge la muÈ™chii inimii. Cel mai des, aceasta apare ca urmare a aterosclerozei (depunerea de plăci cu lipide pe pereÈ›ii vaselor mici de sânge). De obicei, durerea din angină apare la efort È™i se calmează după maximum 10 minute de repaus.
- Infarct miocardic - una dintre arterele mici care irigă muÈ™chii inimii a fost blocată complet, astfel încât o porÈ›iune din inimă a rămas fără sânge È™i oxigen. În infarct, durerea se instalează cel mai frecvent brusc, nu se calmează la repaus, are intensitate mare È™i iradiază în mână, umăr, spate.
- Reflux gastroesofagian - durerea este surdă, are caracter de „arsură”, este în regiunea sternului È™i se accentuează la întinderea în pat. Se datorează urcării acidului gastric din stomac până în esofag.
- Durere toracică - durerea în piept poate fi datorată unei întinderi musculare în regiunea pieptului (muÈ™chii pectorali, intercostali). Traumatizarea coastelor sau inflamaÈ›ia cartilajului prezent în stern (costocondrită) cauzează È™i ele durere toracică. Acestea pot fi foarte dureroase dar, de regulă, puteÈ›i discerne durerea ca provenind de la muÈ™chi sau oase. Este accentuată cu miÈ™carea sau atingerea, regiunea poate fi umflată, roÈ™ie sau vânătă.
- Anxietate și atac de panică - simptomele pot fi aproape identice cu cele din durerea de tip cardiac. Doar medicul vă poate spune că a fost vorba despre un atac de panică.
Cauze rare
Cardiace:
- Pericardita - acumularea de lichid între foiÈ›ele ce acoperă inima (durerea se ameliorează la aplecarea înainte)
- DisecÈ›ia de aortă - o ruptură în peretele acestui vas de sânge, care determină durere cu senzaÈ›ie de „sfâÈ™iere”
Pulmonare:
- Pneumonie (infecÈ›ia plămânilor)
- Pleurezie (inflamaÈ›ie a pleurei, „membrana” cu două foiÈ›e ce înconjoară plămânii)
- Pneumotorax (acumulare de aer între cele două foiÈ›e ale pleurei),
- Embolism pulmonar (blocarea unui cheag de sânge în vasele de sânge ale plămânilor)
Zona zoster - la persoanele care au avut varicelă (vărsat de vânt) în copilărie, poate uneori apărea o reactivare a virusului, ce se manifestă cu durere intensă a coastelor pe o parte a corpului, după care apare o erupÈ›ie în zona respectivă.
Mastită - durerea È™i tumefierea sânului, datorată unei infecÈ›ii. Apare mai des la femeile care alăptează.
Boli reumatologice
- Osteoartrita - numită popular „reumatism”, reprezintă degenerea articulaÈ›iilor ce apare mai des la vârstnic. Rareori, poate afecta punctele unde coastele se articulează cu sternul È™i să dea durere în piept.
- Spondilita anchilozantă, boală în care degenerează în principal articulaÈ›iilor coloanei È™i ale bazinului, poate da È™i dureri de coaste. Apare mai des la bărbaÈ›i È™i în anumite familii. (2, 3, 5)
Cum este durerea de cauză cardiacă?
Durerea în piept din angina pectorală are câteva caracteristici:
- Caracter de disconfort, durere, „arsură”, „strângere”, „presiune”
- Intensitate variabilă, de obicei ușoară-medie
- Localizată într-o regiune mai mare decât un punct, cam de dimensiunea unei palme, de obicei în spatele sternului
- Poate iradia (se duce) în braÈ›ul stâng, de-a lungul zonei sale interne, până în ultimele două degete
- Apare odată cu efortul fizic și dispare la maximum 10 minute de la repaus
- Dispare la maximum 5 minute de când luaÈ›i nitroglicerină sublingual
Durerea în piept din infarctul de miocard (atactul de cord) este, în mod tipic (dar nu obligatoriu!):
- De intensitate mare, descrisă ca un „junghi”, „o menghină” sau ca o presiune puternică
- Localizată în spatele sternului sau la stânga de acesta, arătată cu palma (nu într-un singur punct)
- Iradiază în braÈ›ul stâng, până la degetul mic È™i cel inelar sau în ambele braÈ›e; în umărul stâng, maxilar sau în spate, între omoplaÈ›i
- Apare oricând, fie în timpul efortului sau în repaus; vă poate trezi din somn
- Nu se calmează după 10 minute de repaus
- Nu cedează după administrarea de nitroglicerină (2, 3)
Ar putea fi un infarct?
Dacă simÈ›iÈ›i pentru prima oară un anumit tip de durere toracică, puteÈ›i crede că suferiÈ›i un infarc de miocard. Până la proba contrarie, orice durere în piept este considerată infarct, mai ales dacă îndeplineÈ™te caracteristicile de mai sus. AÈ™adar, chiar dacă sunteÈ›i nesigur, este mai bine să apelaÈ›i serviciul de urgență.
PacienÈ›ii care suferă de angină pectorală de ceva timp È™i îÈ™i cunosc simptomele trebuie să fie alertaÈ›i È™i să sune la 112 dacă:
- Durerea îÈ™i schimbă caracterul (e mai puternică sau resimÈ›ită altfel, de exemplu ca un junghi)
- Durerea iradiază altfel decât de obicei
- Durerea apare în alte circumstanÈ›e decât la efort - în repaus sau vă trezeÈ™te din somn
- Durerea durează mai mult de 15 minute
- Durerea nu cedează după adminstrarea de nitroglicerină
- Durerea este însoÈ›ită de alte simptome: senzaÈ›ie de leÈ™in, respiraÈ›ie dificilă, greață
Mai rar, infarctul de miocard poate fi însoÈ›it de o durere minimă sau una cu localizare diferită (în dreptul stomacului, în ureche sau doar pe braÈ›). (1, 2)
Simptome care pot însoÈ›i durerea cardiacă
Odată cu durerea cardiacă mai pot fi prezente È™i alte simptome, mai importante în infarctul de miocard:
- Senzație de lipsă de aer, respirație dificilă
- PalpitaÈ›ii, senzaÈ›ia că inima bate neregulat, prea repede sau din contră, prea încet
- Amețeală
- Greață
- Transpirații (2)
Cine poate suferi de durere cardiacă?
Există persoane care au un risc crescut pentru evenimente cardiace. Dacă aveÈ›i unul sau mai mulÈ›i din factorii de risc enumeraÈ›i mai jos, este bine să vă prezentaÈ›i la medic pentru evaluare, chiar dacă durerea nu este foarte puternică sau frecventă. TotuÈ™i, deÈ™i rar, infarctul de miocard poate apărea È™i la persoane care par a fi în deplină sănătate.
Principalii factori de risc cardiac sunt:
- Hipertensiune arterială
- Fumat
- Obezitate
- Diabet zaharat
- Colesterol crescut în sânge (2)
Cui mă adresez pentru durerea mea?
Atunci când durerea este intensă, nu cedează în câteva minute È™i/ sau este însoÈ›ită de alte simptome, sunaÈ›i la 112 sau rugaÈ›i un membru al familiei să facă acest lucru.
Când durerea este una uÈ™oară, pasageră, cedează la nitroglicerină sau este de altă cauză decât cea cardiacă, este recomandabil să vă contactaÈ›i medicul de familie cât mai curând. Acesta vă va examina È™i va determina dacă durerea este de cauză cardiacă. Dacă există suspiciunea că suferiÈ›i de angină pectorală, veÈ›i primi o trimitere pentru cardiologie, pentru a investiga funcÈ›ia inimii. (1)
Ce măsuri pot lua pe moment?
Dacă suferiÈ›i de angină pectorală, È›ineÈ›i la îndemână pastile sau spray cu nitroglicerină, care pot fi introduse sub limbă atunci când apar crizele. Nu ezitaÈ›i să le folosiÈ›i, conform recomandării medicului dvs., de fiecare dată când apare durerea, întrucât nu dau dependență È™i sunt foarte eficiente. Dacă durerea nu se calmează în 15 minute de când a debutat sau la maximum 3-5 minute după administrarea de nitroglicerină, este posibil să suferiÈ›i un infarct de miocard.
SunaÈ›i imediat la ambulanță sau rugaÈ›i pe cineva să o facă pentru dvs. Este bine ca cineva să rămână în prezenÈ›a dvs. Dacă este posibil, luaÈ›i o pastilă de aspirină. Aceasta va reduce vâscozitatea sângelui, făcând cheagurile mai puÈ›in probabil să se formeze. (2, 5)
Cum este investigată durerea cardiacă?
În urgență, principala grijă o reprezintă posibilitatea ca durerea pe care o simÈ›iÈ›i să fie datorată unui atac de cord. Pentru a evalua această posibilitate, se realizează:
- Electrocardiogramă - aceasta măsoară activitatea electrică a inimii. În prezenÈ›a unui infarct, aspectul electrocardiogramei se modifică imediat. Pe baza ei, poate fi apreciată grosier È™i extinderea infarctului (cât din muÈ™chiul cardiac a rămas fără oxigen)
- Teste de sânge - troponinele M sunt substanÈ›e prezente în muÈ™chiul cardiac. Atunci când acesta rămâne fără oxigen È™i celulele îi sunt distruse, eliberează troponine în sânge. Astfel, detectând un nivel crescut al acestora în sânge, se poate confirma rapid suspiciunea de infarct. Un indicator similar este creatin kinaza.
Aceste teste rapide orientează diagnosticul și pot accelera administrarea tratamentului corect.
Pentru a aprofunda investigaÈ›iile, dar È™i când durerea cardiacă are altă cauză decât infarctul de miocard, se mai realizează:
- Ecografia cardiacă - cu ajutorul unui dispozitiv cu ultrasunete, se văd structura inimii È™i a vaselor de sânge mari. Se poate vedea incapacitatea inimii de a mai pompa corect sângele (insuficiență cardiacă), dacă s-a acumulat lichid în pericard sau dacă aorta a suferit o leziune.
- Angiografia - injectând o substanță de contrast într-un vas al inimii, se fac radiografii seriate. Se vede astfel extensia leziunilor vasculare care determină angina pectorală.
- Test de toleranță la efort, radiografie toracică, scintigrafie (3)
Cineva de lângă mine are dureri în piept
Durerea în piept are multe cauze, iar unele dintre ele sunt severe. Din acest motiv, o durere insistentă/ persistentă, de intensitate mare sau însoÈ›ită de semne grave necesită sunarea la serviciul de urgență. Deoarece unele persoane refuză să apeleze la serviciile medicale sau îÈ™i minimalizează suferinÈ›a, poate fi necesar să luaÈ›i iniÈ›iativa.
O persoană care are un infarct de miocard este descrisă ca „privitorul la vitrină”, datorită aspectului tipic:
- Are o palmă plasată pe piept, de obicei cea stângă
- Are un aspect îngheÈ›at, înmărmurit, din cauza durerii
- Poate fi drept sau aplecat înainte
Când descrierea durerii este sugestivă pentru un atac de cord, nu ezitaÈ›i să sunaÈ›i la 112. Dacă persoana se È™tie cu angină pectorală, administraÈ›i nitroglicerină. Dacă durerea nu cedează, poate fi un atac de cord. Dacă aveÈ›i, administraÈ›i o tabletă de aspirină cât timp aÈ™teptaÈ›i ambulanÈ›a.
Nu este însă obligatoriu ca un atac de cord să se manifeste atât de violent. Chiar È™i o senzaÈ›ie de „apăsare”, dacă este brusc instalată È™i durează peste 15 minute, indică sunarea la serviciul medical de urgență. (3, 5)
2. Durerea în piept, link: https://www.nhs.uk/conditions/chest-pain/Pages/Introduction.aspx
3. Durerea în piept, link: https://www.patient.co.uk/health/chest-pain
4. Durerea în piept, link: https://www.healthline.com/symptom/chest-pain
5. Infarctul de miocard (atacul de cord), link: https://www.patient.co.uk/health/myocardial-infarction-heart-attack
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Accident ischemic tranzitor
- Reumatismul articular acut - RAA
- Angina pectorala stabila
- Infarctul miocardic
- Insuficiența cardiacă
- Atrezia tricuspidiană
- Extrasistolele ventriculare
- Tahicardia ventriculara
- Fibrilatia ventriculara
- Aritmia
- Factori de risc în bolile cardiovasculare
- Transplantul cardiac
- Durere în piept apărută la efort (durerea toracică de efort)
- Durere în piept în partea stângă (durerea toracică sângă)
- Durere toracică centrală (în piept, retrosternal, precordial)
- Durere toracică (în piept) cu iradiere în brațul stâng
- Senzația de arsură în zona inimii
- Sfaturi pentru sănătatea inimii
- Inima (cordul)
- Intepaturi inima, mana stanga amortita
- Junghiuri in zona inimii
- Tensiune oscilanta
- Ce inseamna emangion la ficat?
- Socuri electrice la inima
- Durere in zona inimii
- Durere de inima cand respir mai adanc
- Durere in inima
- Cât de rău ti-a ajuns durerea de inimă și cum a fost remediată?
- Dureri in zona inimii si umar stang